DESIGN, REVIEW, AND CONSTRUCTION OF STREAM CROSSINGS FOR ECOLOGICAL FUNCTION

Workshop Dates: March 15-18, 2022; 10:00 am to 2:30 pm daily with 1 hour for lunch

Content will be recorded.

Format: Online - Zoom Webinar hosted by Southeast Alaska Fish Habitat Partnership (SEAKHP)

Moderators: Debbie Hart (Southeast Alaska Fish Habitat Partnership), Kim Clark (Alaska Department of Fish and Game), Heather Hanson, Andy Stevens & Jess Straub

(US Fish and Wildlife Service)



TUESDAY • MARCH 15, 2022

10:00	Welcome and Introduction to Part 1: Understanding the ecological functions of streams

9:45 Sign in and Introductions (*Attendees please post name and locations in the chat*)

- and riparian areas and how stream crossings impact these functions
- **10:05** Functions and Functional Processes of Streams and Riparian Areas
- Matt LaCroix (Environmental Protection Agency) (30 mins)
- **10:40** Aquatic Organism Passage and Wildlife Corridors
- Erika Ammann (National Oceanic and Atmospheric Administration) (15 mins)
- 10:55 TEN MINUTE BREAK **11:05** Wetland Connectivity and Beavers
- **11:30** *Stream Temperature and Erosion*

Kim Clark (Alaska Department of Fish and Game) (20 mins)

Kirsti Jurica (Copper River Watershed Project) (20 mins)

11:50 ONE HOUR LUNCH BREAK

Sean Egan (National Oceanic and Atmospheric Administration) (20 mins)

1:15 The Stream Function Pyramid and the Alaska Stream Quantification Tool (AK SQT) Will Harman (Stream Mechanics) (30 mins)

12:50 The Fish Passage Inventory Database Mapper: Anadromous Waters Catalog & Fish Passage

1:45 TEN MINUTE BREAK

- 1:55 Introduction to Part 2: Incorporating geomorphology, hydrology and ecological function into the design of stream crossings (Heather Hanson)
- Matt Varner (Bureau of Land Management) (30 mins) 2:30 Attendance and Sign Off
- WEDNESDAY MARCH 16, 2022

2:00 Fluvial Geomorphology and Regional Curves

10:00 Recap of Day 1, Continue to Part 2: Incorporating geomorphology, hydrology and ecological

10:05 *Hydrology at Road Crossings*

9:45 Sign in (Attendees please post name and locations in the chat)

- Franklin Dekker (US Fish and Wildlife Service) (60 mins) TEN MINUTE BREAK 11:05
- **11:15** Geomorphic Analog Design Method Heather Hanson (US Fish and Wildlife Service) (75 mins)

func-tion into the design of stream crossings

- **1:30** Streambank Bio-engineering and Revegetation Techniques
- 2:30 Attendance and Sign Off

Jess Johnson (Alaska Department of Fish and Game) and Emily Munter (US Fish and Wildlife Service)

12:30 ONE HOUR LUNCH BREAK

Prevent their Return

1:30 *State and Local Permitting*

2:30 Attendance and Sign Off

(60 mins)

10:00

Recap of Day 2, Continuation of Part 2: Incorporating geomorphology, hydrology and

THURSDAY • MARCH 17, 2022

ecological function into the design of stream crossings **10:05** Invasive Northern Pike Eradication on the Kenai Peninsula and Considerations for Barriers to Help

9:45 Sign in (Attendees please post name and locations in the chat)

- Rob Massengill (Alaska Department of Fish and Game) (15 mins) **10:25** Stream Surveying for the Geomorphic Analog Design Method (Reference Reach and Crossing Sites)
- Heather Hanson and Jess Straub (US Fish and Wildlife Service) (20 mins) 10:50 TEN MINUTE BREAK
- **11:00** *Unique Design Considerations* Bill Rice (US Fish and Wildlife Service) (60 mins)
- 12:00 ONE HOUR LUNCH BREAK 1:00 Introduction to Part 3: Permitting Stream Crossing Projects
- **1:05** Environmental Impact Analysis NEPA Jennie Spegon (US Fish and Wildlife Service) (20 mins)

Megan Marie (Alaska Department of Fish and Game) (20 mins)

- 1:50 TEN MINUTE BREAK
- Technical Expert Greg Mazer (US Army Corps of Engineers) and Bob Henszey (US Fish and Wildlife Service) (30 mins)
- FRIDAY MARCH 18, 2022

2:00 The US Army Corps of Engineeer's Permitting Process and the US Fish and Wildlife Service's Role as a

9:45 Sign in (Attendees please post name and locations in the chat)

10:05 Construction Practices for Maintaining Functioning Habitat

10:00 Recap of Day 3 and Introduction to Part 4: Construction, Maintenance and Case Studies

Jennie Spegon (US Fish and Wildlife Service) (20 mins)

Jess Straub (US Fish and Wildlife Service) (20 mins)

10:50 **11:00** *Managing Construction to Avoid Invasive Plants*

10:30 *Understanding Fish Passage Construction Drawings And Specifications*

Blythe Brown (Kodiak Soil and Waters Conservation District) (15 mins)

- **11:20** Construction Techniques and Maintenance Benefits Case Studies from the Mat-Su Borough Alex Senta (Mat-Su Borough) (20 mins)
- **11:45** Investing in Ecological Function at Stream Crossings: Costs and Benefits Heather Hanson (US Fish and Wildlife Service) (15 mins)
- ONE HOUR LUNCH BREAK 12:00 **1:00** The Power of Partnerships in Rural Alaska Conservation
- Nicole Swenson (Tyonek Tribal Conservation District) (20 mins) **1:20** Sharing the Workload and Diversifying the Workforce - Sharing Hoonah's experience and making the
 - case for youth and community citizens and contractors in the AOP process Ian Johnson (Hoonah Indian Association) (30 mins)
 - **2:00** Case Studies US Forest Service Culvert Restoration Projects in Alaska Sheila Jacobson (US Forest Service) (20 mins)

1:50 TEN MINUTE BREAK

- 2:20 Wrap Up and Thank You to Presenters and Participants!

Instructions for submitting evaluations and PDH credits. Plan for follow up with local case studies!







Heather Hanson (US Fish and Wildlife Service)





















